четвер, 16 травня 2024 р.

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – ДЕНЬ РОДОВОДУ

 


   До Міжнародного дня сімї та Всесвітнього дня вишиванки у Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки відбулося чергове засідання клубу «Панянка +» - мистецька майстерня «Весь світ на тонесенькій ниточці, оберіг моєї родини».

    Із давніх часів родина відігрівала надзвичайну роль у суспільстві, це найбільша цінність у житті, джерело життєдайної енергії, надія на щасливе майбутнє. Надто зналися на цій сфері українки, чиїм основним заняттям було берегти дім, сім’ю, рід – маленький мікрокосмос, із якого чоловіків завжди виривали небезпечні справи бурхливого зовнішнього світу. Вишита  дбайливими руками коханої сорочка оберігала чоловіка від негараздів і зігрівала теплом домашнього вогнища.

 Зараз ми звикли бачити наших урядовців у вишиванці під піджак. Але вперше на фото зафіксована вишиванка під європейський костюм Михайла Драгоманова. Ця світлина була знята в Женеві, де Драгоманов був на той час політемігрантом.  Тоді, щоб підкреслити належність до традиційної культури, студенти почали одягати вишиванки. Наприклад, на прем’єру «Різдвяної ночі», чи відкриття пам’ятника Котляревському. І якщо селянки на ярмарках і в місті ходили в такому одязі вулицями — це було звично. А коли інтелігенція вдягає такий одяг — це небезпечно. «Вишиванка — це річ політична».

      Якщо крій народної вишиванки переробляють під європейський одяг, то можна і використовувати традиційні орнаменти в сучасному європейському одязі. І от Олена Пчілка вперше як науковиця звертається до українського орнаменту. Її думка, висловлена понад 100 років тому, залишається актуальною і досі: «Потреба в таких зразках, чисто народних українських — велика, бо й зразки вишивок, так само, як твори народного слова, можуть псуватися, калічитись… Бажано, щоб наші вишиванки зоставалися при своїй давній, властивій їм, красі».

      Нині багато військових одягають вишиті сорочки й вважають, що це є своєрідна вишита броня і захист. Вишиванка стала символом, який об’єднує дуже різних українців за політичними, релігійними поглядами, за мовною ознакою. Саме тому вона є сучасною зброєю проти ворога. Дуже важливо усвідомлено носити вишиту сорочку, адже значення вишиванки є дуже глибоким. Вона є символом української нескореності, свободи, солідарності з українцями іноземців, які цього дня також одягають вишиті сорочки.

     Допоки українські жінки вишиватимуть сорочки, вкладаючи в них свою душу, а українські воїни одягатимуть їх — Україна непереможна! Ця думка обєднала всіх присутніх на заході.














Немає коментарів:

Дописати коментар