середа, 31 липня 2024 р.

«КАЛІ ТРАШ» - ЧОРНИЙ ЖАХ



2 серпня Україна разом з усім цивілізованим світом вшановує пам’ять жертв нацистського геноциду ромів.  Цього дня – 80-ті роковини жахливого злочину проти людяності, який забрав життя сотень тисяч ромів.

  З нагоди цієї скорботної дати фахівці Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки підготували історичний епізод «Трагедія ромського народу».

    Ми пам’ятаємо про минуле, щоб будувати краще майбутнє. Геноцид  ромів – це нагадування про те, що ненависть і дискримінація можуть призвести до страшних наслідків. Сьогодні, як ніколи раніше, важливо боротися з усіма формами нетерпимості. #Пам'ятьГолокостуРомів #NeverAgain





 

вівторок, 30 липня 2024 р.

ЛЮДИНА – НЕ ТОВАР!

 

                                                                     

  30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Торгівля людьми є однією з головних проблем, як в Європі, так і в Україні. Щороку збільшується кількість людей, які стають її жертвами. З метою привернути увагу суспільство до цієї теми,  працівники КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» підготували інформ - застереження «Торгівля людьми - злочин».

  Будьте небайдужими та попередьте торгівлю людьми! Подбайте про власну безпеку при пошуках роботи чи під час подорожей!




понеділок, 15 липня 2024 р.

КІБЕРГІГІЄНА ДЛЯ БІБЛІОТЕКАРІВ

 Сучасну людину неможливо уявити без гаджета або ноутбука. Цифрове середовище — невід'ємна частина життя кожного. Після повномасштабного вторгнення росії на територію України, українські державні установи стали однією з основних цілей ворожих хакерів.

В Хабі цифрової освіти, що діє на базі Гадяцької  публічної бібліотеки імені Лесі Українки,  відбулося заняття для бібліотекарів  «Основні поняття кібергігієни та загроз кібербезпеки», спрямоване на запобігання несанкціонованих втручань ознайомлення  з рекомендаціями щодо основ безпечного використання месенджерів  та заборони встановлення та використання месенджерів на службових комп’ютерах.

В умовах війни стало простіше скористатися вразливістю користувачів в онлайн-просторі, але варто дотримуватися правил онлайн-безпеки, залишатися пильними та обережними. Отже, розвиток цифрових навичок та компетентностей у галузі кіберзахисту завжди є актуальним.

Підвищити рівень цифрових навичок та компетентностей у сфері кібергігієни можливо шляхом проходження навчань на едьютейнмент

платформі Дія.Освіта    https://osvita.diia.gov.ua/,  де розміщено понад 20 освітніх матеріалів на зазначену тематику. Наша бібліотека є хабом цифрової освіти, де можна отримати потрібні знання безкоштовно.

#хаб_цифрової_освіти#кібербезпека#кібергігієна






неділя, 14 липня 2024 р.

УКРАЇНА – ВІЛЬНА І СИЛЬНА ДЕРЖАВА!

 

                            

  З нагоди відзначення Дня Української Державності фахівці КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки»  облаштували історичну виставку – факт «Є така держава Україна». 

  Наша історія тисячолітня: багата яскравими перемогами і гіркими поразками, щасливими моментами і болючими подіями. Але ми вистоюємо, відчайдушно боремося за свободу і незалежність, пишаємося своїми досягненнями і надихаємося новими мріями! Ми вільні і незламні, ми найбагатші, бо маємо свою історію і найщасливіші, бо маємо свою супер силу, адже ми - українці! Ми були, ми є і ми будемо!

 











 

пʼятниця, 12 липня 2024 р.

НЕПІДВЛАДНА ЗАБУТТЮ

 

                                             

  До 175 – річниці із дня народження Олени Пчілки працівники Гадяцької книгозбірні  імені Лесі Українки підготували буклет «Незвичайна жінка. Аристократка духом».

  Олена Пчілка – неординарна постать, яка витворила цілу епоху в історії  української культури. Вона розвивала всі літературні жанри, з – під її талановитого пера вийшли повісті, оповідання, новели, нариси, оригінальні поетичні твори та поеми.














середа, 10 липня 2024 р.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЗНАЙОМСТВА! #Хаб_Дія_Цифрова_Освіта


Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки є Хабом цифрової освіти. Це місце, куди може завітати кожен громадянин, безкоштовно отримати доступ до вебсайту Дія. Освіта і пройти навчання з цифрової грамотності. Дія.Освіта — це національна едьютейнмент освітня платформа актуальних знань та навичок. Тут кожен може безоплатно здобути важливі знання заради власного ж успіху. Сучасний світ змінюється надто швидко і зараз треба постійно вчитися, щоб неспинно зростати. Дія.Освіта дає змогу кожному отримати доступ до найкращих освітніх практик.

Фацівці Інтернет-центру підготували пізнавальний гайд «Інформаційні ресурси Інтернет» для знайомства з порталом Дія.Цифрова освіта та його новими можливостями.

 


Посилання на гайд:

https://view.genially.com/668e46bac1e477001464dfd4/interactive-image-akihabara-interactive-image