четвер, 29 серпня 2024 р.

ВОНИ ЗАГИНУЛИ ЗА УКРАЇНУ

 


Сьогодні – День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник. Ті трагічні події розгорталися саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні Захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя за незалежність нашої країни.

Для вшанування пам'яті героїв, що загинули за нашу незалежність, фахівці Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки підготували відео реквієм «У нашій пам'яті вічно».

Щорічно в цей день ми згадуємо не лише тих, хто загинув під Іловайськом, а й вшановуємо пам’ять усіх полеглих Захисників і Захисниць України в сучасній російсько-українській війні, починаючи з 2014 року.

Пам’ятаємо і будемо пам’ятати.












пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

ЛІТОПИСЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ ГЕРОЇКИ

 

 

   До 100-річчя із дня народження Павла Архиповича Загребельного у Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки облаштовано ювілейний подіум «Щедрий талант Павла Загребельного».

   Видатний український письменник, герой України, автор десятків романів і повістей, який має чи не найбільшу спадщину серед сучасників і найбільші в історії пострадянської України тиражі в багатьох країнах. Саме історичні романи принесли йому справжнє визнання і любов читачів. Серед найвідоміших творів письменника: «Диво» (1968), «Первоміст» (1972), «Смерть у Києві» (1973), «Євпраксія» (1975), «Роксолана» (1980), «Я, Богдан» (1983) та інші. Павло Загребельний ретельно вивчав історичні архівні документи, в його творах багато документальних фактів. «На час стаєш немовби фахівцем у тій галузі знань і людської діяльності, до якої звертаєшся». Разом із тим, пише Загребельний дуже легко, його мова ллється немов пісня: «Мова наша навдивовижу мальовнича, найпростіші слова осіяні немов золотим промінням». Письменник належить до числа тих, чия творчість залишається актуальною навіть сьогодні. Гуманіста й мислителя читають і зараз, шукаючи в його творах життєвої мудрості та наснаги для подолання труднощів. « Людина вмирає, а дім, зроблений нею, стоїть, і пісня, складена нею, співається тисячу літ, і казка живе спервовіку, витвори думки й уяви триваліші за саму людину. І правда про людину так само існує довше, ніж сама людина».




четвер, 22 серпня 2024 р.

УКРАЇНА БУЛА, Є І БУДЕ!

     

    З нагоди Дня Державного Прапора України та 33-ї річниці Дня Незалежності України фахівці Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки, для підоблікових Миргородського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області, провели відео об'єктив «Україна – вільна, незалежна, велична».

Для українців свобода і гідність завжди були основоположними цінностями. Вони спонукали до боротьби за незалежність, яка триває і нині. Українці змушені захищати від агресії територіальну цілісність і суверенітет своєї держави. Це боротьба не лише за людей і територію, а й за право бути собою, самим вирішувати, як жити і яке майбутнє обирати.








 З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ

До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України фахівцями КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» облаштовано патріотичну виставку «Жовто-синій прапор мій». В книгозбірні проходять поетичні читання "Усе моє, що зветься Україна".

Щиро вдячні постійним користувачам за участь: Мельнику Артему, Нозі Марині і Загорі Світлані.

 




середа, 21 серпня 2024 р.

КЛАСИК СУЧАСНОСТІ


   У Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки облаштовано виставку-ювілей, присвячену Сергію Жадану.

   Поет, прозаїк, музикант, громадський діяч – усі ці амплуа Сергій Жадан реалізовує однаково добре. Його поважають як «динозаври» української літератури, так і «свіжі» автори, читають як молодь, так і старше покоління. Його творчість можна прикладати до відкритих ран хаосу української літератури, щоб абсолютно не розчаруватися в останній і якось жити далі.  Ще велику роль відіграє, що в універсальності Жадана (поезія, проза, музика) кожному вдається знайти щось собі до вподоби. А вам радимо обрати «свого» Жадана й насолоджуватися, адже вибирати справді є з чого.










пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

ПРАВНИЧА ДОПОМОГА В БІБЛІОТЕЦІ

 

16 серпня 2024 року жителі Великобудищанської громади  отримали кваліфіковані  юридичні консультації  від  завідувачки сектору Гадяцького бюро безоплатної правничої  допомоги Ірини Калініченко в режимі скайп-зв’язку  на базі Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки та Мартинівської сільської  бібліотеки .




середа, 14 серпня 2024 р.

ДЕНЬ МЕТОДИСТА ОНЛАЙН

 14 серпня 2024 року фахівці Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки долучилися до Дня методиста онлайн «Методична служба бібліотек: роль і можливості», проведеного на базі Полтавської обласної універсальної  наукової  бібліотеки імені І.П.Котляревського. Дякуємо організаторам за цікавий захід та корисну інформацію.  




понеділок, 12 серпня 2024 р.

МОЛОДІСТЬ І КНИГА ЗАВЖДИ В ТРЕНДІ!

 

12 серпня відзначається Міжнародний День молоді.

У КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» у відділі абонементу облаштовано виставку-рекомендацію «Читаємо. Не те, що дорослі», на якій представлена література, яка користується популярністю серед юнацтва.                    Молодість — це особлива пора, коли людина відчуває в собі невичерпну силу й енергію. Лише в молоді роки немає нічого неможливого, а кожен новий день приносить надію, розвиток, сміливі мрії та радість життя. Від того, якою є молодь, залежить майбутнє кожної держави — недарма в будь-якому суспільстві молодим відведено роль ентузіастів, ідеалістів та реформаторів, тобто, по суті, прогресивної рушійної сили.                                                                                                                      Ми фахівці бібліотеки бажаємо вам терпіння і сміливості у всіх вчинках! Щоб дух ваш був сильний, щоб втілювалися в життя всі заповітні мрії. Станьте взірцем для ваших майбутніх дітей! Шукайте і знаходьте виходи з важких ситуацій і будьте еталоном справедливості для майбутніх поколінь! Здоров'я вам, щасливих днів, у всьому успіхів!                                                                                     

Дякуємо користувачам бібліотеки за участь, а саме Дробязко Аліні, Урбанській Діані,  Безі Олі, Чернезі Олі та Бемі Марині.

Аргумент! Книга  — наставники, що навчають нас без різок і палиці, без слів і гніву, без грошей і без форми; коли не підійдеш до них, вони не сплять…,не бурчать, якщо ти щось не знаєш…Любов до книг—любов до мудрості!                                        

                                                                                                            (Річард де Бюрі).










 

 

 

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

ВЕБ-РЕСУРСИ ДЛЯ ДОЗВІЛЛЯ

 


Літо поступово добігає кінця, проте ще вдосталь часу, щоб насолодитися канікулами та відпустками. Якщо набрид відпочинок під пекучими променями сонця, тримайте ідеї для дозвілля онлайн. Інтернет — це безмежний простір можливостей та розваг, у який дуже легко поринути та загубитись на певний час. Якщо це саме те, що вам потрібно саме зараз, ми підготували добірку онлайн-ресурсів «Корисні сайти для вільного часу» , які урізноманітнять ваше дозвілля та допоможуть весело і корисно провести час.

Для перегляду переходьте за посиланням нижче та натискайте інтерактивні елементи.

https://view.genially.com/6698bfda972a846cf78ae530/interactive-image-minimal-interactive-image

четвер, 8 серпня 2024 р.

ХАБ ЦИФРОВОЇ ОСВІТИ ДЛЯ ВСІХ

 

#Хаб_цифрової_освіти

Гадяцька публічна  бібліотека імені Лесі Українки  продовжує діяльність в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти». Бібліотечні фахівці Хабу  проводять навчальні консультації для відвідувачів. Найчастіше громадяни звертаються за допомогою у налаштуванні смартфону, створенні  електронної скриньки, реєстрації  у соціальних мережах, підписанні електронних петицій, оплати комунальних платежів онлайн та інше.

Хаб цифрової освіти – це місце, куди може завітати кожен громадянин, безкоштовно отримати доступ до платформи «Дія. Освіта» і пройти навчання з цифрової грамотності. 

    У бібліотеці ви можете дізнатись,  що таке цифрові компетенції і чому вони необхідні .  Кожен охочий з нашою допомогою може опанувати навички цифрової грамотності, ефективно та безпечно використовувати сучасні цифрові технології в роботі, навчанні і для особистого розвитку.

  Завітайте до КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки», що знаходиться за адресою пл.Миру, 19




середа, 7 серпня 2024 р.

СЕАНС СКАЙП-СПІЛКУВАННЯ З ЮРИСТОМ

7 серпня 2024 року на базі Гадяцької публічної бібліотеки ім. Лесі Українки, Розбишівської та Петрівсько-Роменської сільських бібліотек відбулося скайп-спілкування з надання безоплатної  юридичної допомоги. Жителі громад  отримали кваліфіковану юридичну консультацію від  завідувачки сектору Гадяцького бюро безоплатної правничої допомоги Ірини Калініченко.




 

вівторок, 6 серпня 2024 р.

«ОЖИВИТЬ ЖИВЕЄ СЛОВО»

 

                                
  
 До 205-річчя із дня народження Пантелеймона Куліша – українського письменника, фольклориста, етнографа, мовознавця, перекладача, критика, редактора, видавця в Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки підготовлено  літературний портрет «Майстер історичного роману».

   Саме Куліш, один з вагомих українських інтелектуалів ХІХ ст., був творцем українського алфавіту, серед перших перекладачів Біблії українською мовою, автор першого українського роману. Перелік заслуг цієї людини можна продовжувати… Іван Франко називав Пантелеймона Куліша «перворядною зіркою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури».







 

понеділок, 5 серпня 2024 р.

Я ЗАВЖДИ НА БОЦІ МОЛОДІ!

4 серпня народилася Йоанна Яґелло (пол. Joanna Jagiełło, у дівоцтві Рошковська, нар. 1974, Варшава) — польська письменниця та журналістка, авторка творів для дітей та молоді.

До цієї дати фахівці КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» підготували Book цікавинку «Почуття крізь сторінки» (До 50-річчя від дня народження).

Йоанна є творцем книг, які отримали міжнародне визнання, успішно співпрацює з популярними польськими журналами, ростить двох дочок і регулярно ходить у тривалі піші походи, які дозволяють їй очистити свідомість і придумати нові цікаві сюжети. Книги Йоанни Яґелло будуть цікаві читачам, яким небайдужа сучасна проза і тим, хто любить захоплюючі романи для підлітків. Літературна творчість Йоанни Яґелло отримало теплий прийом і серед читачів, і серед професійних критиків.

Закінчила відділення англійської філології Варшавського університету. Викладала у ньому ж мовознавство, працювала вчителькою англійської мови у гімназіях та ліцеях. Співпрацювала з часописами "Perspektywy" та "Cogito". Редакторка підручників з англійської мови у Pearson Central Europe.

Дебютувала у 1997 році збірокю віршів "Moje pierwsze donikąd". Перше прозове видання — "Кава з кардамоном" (Wydawnictwo Literatura, 2011), за нього була номінована до нагороди "Книжка року 2011" польської секції IBBY. Також книжка отримала номінацію на нагороду Donga і потрапила у "Список скарбів" Музею дитячої книги. Перекладена українською мовою (перекладач — Божена Антоняк), вийшла у березні 2013 року у видавництві "Урбіно". Наступна книжка — продовження "Кави з кардамоном", "Шоколад з чилі" (Wydawnictwo Literatura, 2013).

Має дві доньки, Юльку (нар. 1994) і Басю (нар. 2004).

У 2013 році була спеціальним гостем Дитячого фестивалю у Львові.

Публікації

Moje pierwsze donikąd (вірші, 1997).

Kawa z kardamonem (молодіжний роман, Wydawnictwo Literatura 2011)

Urodzinek — (оповідання для дітей, збірка Opowiadania o zwierzętach, Wydawnictwo Literatura, Лодзь 2012).

Gołąb — (оповідання для дорослих, антологія Nikt nigdy, Towarzystwo Aktywnej Komunikacji i Centrum Kultury ZAMEK, Вроцлав 2012).

Czekolada z chili (молодіжний роман, Wydawnictwo Literatura, Лодзь 2013)

Переклади українською:

Кава з кардамоном: роман / Йоанна Яґелло, пер. з пол. Божени Антоняк

Шоколад із чилі: роман / Йоанна Яґелло, пер. з пол. Божени Антоняк.

Нагороди

"Кава з кардамоном" — номінація на нагороду "Книжка року" 2011 польської секції IBBY, номінація на нагороду Donga 2011.

Дякуємо користувачам за участь у Book цікавинці.

Для ознайомлення з літературою письменниці запрошуємо до нашої книгозбірні.


 

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА ОНЛАЙН

2 серпня 2024 року на базі Інтернет-центру Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки та Біленченківської сільської бібліотеки відбулося чергове скайп-спілкування. Завідувач сектору Гадяцького бюро безоплатної правничої допомоги Ірина Калініченко надала кваліфіковані юридичні консультації жителям громади.