пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

ПРАВО НА МИР

 

                                          

  До Міжнародного дня миру,  яке відзначають 21 вересня,  працівники Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки підготували викладку – орієнтир «Хай буде мир віднині і довіку».

     Сьогодні для нашої держави це свято набуло особливого змісту. Після 24 лютого 2022 року світ українців назавжди змінився.  Ми відчули на собі те, про що багато хто раніше не замислювався. Тепер ми знаємо точно, що найбільше у світі щастя – це мир, мир у сім’ях, у серцях, у нашій рідній Україні!







СЕРЦЕ ДЕРЖАВИ – ЇЇ НАРОД

 

                                           



#ХАБ_ДІЯ_ЦИФРОВА_ОСВІТА

                В Хабі цифрової освіти «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки»  в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти»,  що реалізує ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що імплементують за фінансування Швеції, та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації,  проведено навчальний захід «Серце держави – її народ» з перпеглядом навчального серіалу на освітній платформі Дія.Освіта.

Сучасний світ змінюється надто швидко, щоби вивчене в школі чи університеті залишалося актуальним надовго. Зараз треба постійно вчитися, щоб неспинно зростати. Дія.Освіта дає змогу кожному отримати доступ до найкращих освітніх практик.

Хаб «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» запрошує всіх бажаючих ознайомитися з платформою Дія. Освіта, де координатори Хабу допоможуть розібратися і зорієнтуватися в навігації сайту та отримати базові знання з цифрової освіти.

субота, 14 вересня 2024 р.

«ВІЛЬНО МИСЛЮ І ВІЛЬНО ЖИВУ»

 

                   

   До 183-річниці із дня народження видатного земляка Михайла Петровича Драгоманова у Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки облаштовано експрес поличку «Великий українець».

   Громадська діяльність і творча спадщина М. Драгоманова забезпечили йому особливе місце в історії суспільно-політичної і правової думки не тільки України. "Своїм писанням, зарівно як і прикладом свого життя, він дав нам високий взірець неустрашеного і незламного борця поперед усього за свободу думки, досліду, критики та розвою людської одиниці й народів і через те все буде предметом гордості і честю для народу, що видав такого чоловіка", — писав І. Франко.



 

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

ДЕМОКРАТІЯ ЧЕРЕЗ ДІЇ

 








#ХАБ_ЦИФРОВА_ОСВІТА

15 вересня щороку відзначається Міжнародний день демократії. Головною метою цього дня є привернення уваги до того, наскільки цінними для кожного громадянина є свобода думки та дотримання прав людини.

Демократія – це постійний процес самовдосконалення, самовизначення та боротьби за краще «завтра».

З нагоди Міжнародного дня демократії, фахівці КЗ «Гадяцька публічна бібліотека ім.Лесі Українки», підготували інформауційну листівку «Демократія – вільний вибір у вільному суспільстві» та провели акцію-роздум «Демократія – основа сучасної держави».

В рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок в бібліотеках – хабах цифрової освіти» координатори Хабу ознайомили присутніх  з можливостями платформи Дія.Освіта. Де відвідувачі переглянули  освітній серіал «Демократія через дії». Серіал актуальний для тих, хто хоче бути активним громадянином у цифрову епоху, а також зрозуміти, як демократія працює на практиці в Україні XXI століття і допоможе зрозуміти як ідея демократії втілюється на практиці. Освітній серіал допоможе розібратися з тим, як працює наша держава — Україна, яка наша роль як її громадян. Ви одержите відповіді на такі питання: «На що витрачаються податки?», «Що таке демократія?», «Коли влада стає нелегітимною?», «Навіщо нам всюди потрібна доступність?». Ви дізнаєтеся та навчитеся відстоювати свої права, а також зрозумієте, як можна вирішити реальні проблеми на рівні вашого населеного пункту, області або навіть держави.

                Сьогодні Україна щодня захищає свою демократію й свободу у страшній війні з російськими окупантами.

Дякуємо кожному, хто бореться за світле майбутнє незалежної та демократичної України!

.

вівторок, 10 вересня 2024 р.


«ГАДЯЧ – ГЕТЬМАНСЬКА СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ»

До Дня міста та 366 років підписання Гадяцького договору фахівці КЗ «Гадяцької публічна бібліотека імені Лесі Українки» підготували краєзнавчий путівник «Мій рідний край, моя історія жива».

В історії нашого рідного Гадяча 11 вересня особлива дата. Саме в цей день 81 рік тому місто було звільнене від нацистських загарбників. Вони ввійшли в Гадяч 27 вересня 1941 року. Під час Другої світової війни, у нашому місті нацисти знищували житлові та виробничі приміщення. Також свідком подій тієї страшної війни став Гончарний яр на околицях Гадяча. Нині це німий свідок масових розстрілів партизан та підпільників, євреїв. Нелюди намагалися перетворити Гадяч на важливий опорний пункт на північному заході Полтавщини з тим, щоб затримати переможний поступ червоної армії на Лівобережній Україні. Цьому сприяло вигідне географічне положення міста, розташованого на високому правому березі Псла. У Гадячі і навколо нього була створена потужна система оборони з мінними полями і дотами.
На початку вересня 1943 року бійці і офіцери, переборюючи шалений опір ворога, підійшли до Гадяча і зав’язали бої на його підступах. 11 вересня 1943 року після жорстоких запеклих вуличних сутичок воїни 47-ї армії звільнили Гадяч від окупантів.

366 років тому під Гадячем було підписано Гадяцький договір між Гетьманщиною, Річчю Посполитою та Великим князівством Литовським.

Що таке Гадяцька угода                                                                                              Гадяцька угода, або Гадяцький договір, або Гадяцькі статті, — це угода, укладена 16 вересня 1658 року під містом Гадяч між Річчю Посполитою і Гетьманщиною, що передбачала входження останньої до складу Речі Посполитої під назвою «Великого Князівства Руського» як третього рівноправного члена двосторонньої унії Польщі і Великого князівства Литовського.                                                                                                                        Чому Гетьманщина пішла на союз із Польщею і Литвою                                            Гадяцька угода була підписана з ініціативи гетьмана Івана Виговського, який прагнув покласти край війні, яка тривала з 1654 року війні між Україною та Річчю Посполитою. Угода передбачала входження України до складу Речі Посполитої як Великого Князівства Руського з широкими автономними правами. Іван Виговський вважав, що Гадяцька угода є найкращим способом забезпечити територіальну цілісність України та захистити її від подальшої експансії Московського царства. Він також сподівався, що угода сприятиме економічному розвитку України та зміцненню її міжнародного статусу. Окрім гетьмана Виговського, Гадяцьку угоду підтримали деякі козаки, селяни та міщани. Однак багато українців були проти угоди, вважаючи її компромісом з національними інтересами України.


 

понеділок, 9 вересня 2024 р.

Літератрний пазл "Лицар української словесності"


До 255-річчя із дня народження Івана Петровича Котляревського -українського письменника, класика нової української ліератури, громадського діяча, в Гадяцькій публічній бібліотеці імені Лесі Українки підготували літератрний пазл "Лицар української словесності".
(Переходьте за посиланням).


 

неділя, 8 вересня 2024 р.

МИСТЕЦТВО БАЧИТИ СВІТ

 


   До 130-ї річниці із дня народження Олександра Довженка у Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки облаштовано літературні штрихи «Співець краси, природи і людини».

    Великий талант, яким володів Олександр Довженко, трапляється раз на сто років. Його письменницька і кінематографічна діяльність залишилась не лише в українській  історії, але й у світовій культурі. «Першим поетом у кіно» Олександра Довженка назвали американці, Гомером XX століття —греки. Японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера. Американський актор і кінорежисер Чарлі Чаплін вважав, що слов’янство дало світові в кінематографії лише одного митця, і це — Олександр Довженко.

 Майстерність його фільмів, боротьба проти режиму і оспівування українства назавжди відзначили Олександра Довженка як неповторного громадянина.


 

пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

СЕАНС СКАЙП-СПІЛКУВАННЯ З ЮРИСТОМ


6 вересня 2024 року на базі Гадяцької публічної бібліотеки ім. Лесі Українки, Березоволуцької, та Сергіївської та Середняківськоїсільських бібліотек відбулося скайп-спілкування з надання безоплатної юридичної допомоги. Жителі громад отримали кваліфіковану юридичну консультацію від завідувачки сектору Гадяцького бюро безоплатної правничої допомоги Ірини Калініченко з питань спадкового, трудового та земельного законодавства.

ОСІНЬ ВИГАДАЛИ, ЩОБ ЧИТАТИ

 


   У Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки облаштовано виставку книг, подарованих авторами та читачами «Лови момент».

   6 вересня  відзначається День читання книг. Висловлюємо щиру подяку усім дарувальникам, які поповнюють книжковий фонд книгозбірні і діляться радістю читання з користувачами бібліотеки.