вівторок, 6 вересня 2022 р.

ЦІНУЙМО СВОЄ, ШАНУЙМО СИМВОЛИ

 




    Під такою назвою до дня затвердження Герба Гадяча у Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки підготовлено історичний екскурс.

    Герб – художньо-графічний символ держави, міста, роду, окремої особи, що виражає коло ідей політичного та історичного характеру, природні особливості, господарську специфіку.

     Кожний елемент герба – об’єкт, символ, фігура – має бути чітко визначеним і сталим. В герботворенні використовується гамма кольорів: червоний, синій, зелений та чорний; і два метали (золото та срібло). Кожна барва несе своє змістове навантаження. Золото (жовтий колір) символізує щедрість Божу, шану, багатство; срібло (білий колір) – мудрість, тиху радість; червоний – право, силу, мужність, хоробрість, любов; синій – славу, честь, вірність, щирість, мир, безпеку; зелений – свободу, надію, сподівання, милість Божу, здоров’я; чорний – постійність, скромність, спокій, смерть.

    Одним з атрибутів і символів влади, до створення гербів, були печатки. Їх мали місцеві урядники, які ними засвідчували документи. Найдавніші українські печатки походять з Х- ХІІ ст. Свої печатки мали і гетьман, і полкова влада.

    Найдавніша з відомих гадяцьких печаток датується 1669 роком. Як видно з напису на печатці, Гадяч належав до української влади Гетьманщини, а на малюнку відтиску печатки зображено воїна, який вражає списом змія. З печатки гадяцького магістрату 1671 року воїна подано, як архангела Михаїла, а змія, відповідно, як диявола, тобто, як символ боротьби та захисту християнської віри. Чому саме Михаїл? Напевно тому, що на той час у Гадячі хоча вже й було три церкви, але церква на честь архангела Михаїла була найстарішою і вважалася найголовнішою.

   Серед подальших печаток цей символ – архангел Михаїл – з’являється і на гербі міста.

    Герб Гадяча офіційно затверджений рішенням Гадяцької міської ради. На щиті, у червоному полі, глава християнського небесного воїнства  архистратиг Михаїл  золотим списом простромлює чорного диявола. Щит обрамлений декоративним картушем та увінчаний срібною міською короною з трьома вежами. Вся композиція  символізує перемогу патріотичних сил народу над силами зрадників та чужоземних загарбників.

                    

Немає коментарів:

Дописати коментар