четвер, 26 жовтня 2023 р.

ТИЖДЕНЬ МЕДІЙНОЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ГРАМОТНОСТІ

 Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки долучилась до проведення Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності, який щорічно відзначається у світі за ініціативою ЮНЕСКО.

Глобальний тиждень інформаційної та медійної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та уряд Хашимітського Королівства Йорданія, відбувається цьогоріч  з 24 по 31 жовтня. Тема 2023 року: «Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі».

Бібліотекарі провели медіарозвідку “ARTIFAKE” , де кожен визначав свій рівень медійної грамотності за допомогою тесту, а також згадали, як відрізнити правду від фейку.

У нинішню епоху, коли чутки швидко поширюються, а факти можуть бути перекручені, розрізняти правду і брехню стає дедалі складніше. Така невизначеність загрожує основам суспільства і демократії, призводячи до поширення дезінформації, такої як фейкові ліки, теорії змови проти вакцин, поширення расизму і мови ненависті.

Ми знаємо про наслідки пропаганди та інформаційну війну на практиці і є очевидцями цих процесів.

Важливо, свідомо споживати інформацію

Тож підвищуйте свою медіаграмотність, вчіться критично аналізувати медіаповідомлення, розрізняти пропаганду і цензуру, свідомо сприймати й критично аналізувати інформацію, відділяти реальність від її віртуальної симуляції. Набувайте навичок, які допоможуть вам, споживачам інформації, чітко розмежовувати правдиві повідомлення, спрямовані на якісне інформування, від тих, що можуть містити в собі дезінформацію або корисливі розрахунки.

Будьмо медіаграмотними! #тиждень #медіаграмотності

 







Немає коментарів:

Дописати коментар