понеділок, 15 березня 2021 р.

 СПОЖИВЧІ ЗНАННЯ – У КОЖНУ РОДИНУ

Під таким гаслом пройшла сьогодні – у Всесвітній день захисту прав споживачів – вулична акція, яку провели працівники Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки. Вітаючи гадячан зі святом працівники книгозбірні побажали купувати лише якісну продукцію і бути активнішими у захисті своїх прав та роздали інформаційні буклети.
Усі ми, – незалежно від віку та соціального статусу, – споживачі. Ми споживаємо продукти, товари, послуги. І хоча держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю (ст. 42 Конституції України), ніхто з нас не застрахований від покупки неякісного товару. Та й повернути такий товар не завжди вдається. Тому кожен повинен бути компетентним у сфері реалізації своїх споживчих прав, знати, як вирішити правовий спір, якщо справа все ж таки дійде до суду, адже захист прав споживачів – складова частина захисту прав людини.
ДОВІДКА. Всесвітній день захисту прав споживачів святкується щороку 15 березня – у цей день 1961 року президент США Джон Кеннеді виступив в Конгресі. У виступі були сформульовані чотири головних права споживача: право на безпеку; право на якість товарів і послуг; право на достовірну інформацію про них; право захищати свої споживацькі претензії в суді. Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове довкілля. Україна перша серед республік СРСР ще в травні 1991 року прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Була створена Державна інспекція з питань захисту прав споживачів, яка через рік отримала статус Державного комітету України у справах захисту прав споживачів.





Немає коментарів:

Дописати коментар