понеділок, 21 листопада 2022 р.


 

КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ

 

Біографічна довідка

З нагоди 130-річчя від дня народження видатного уродженця нашої громади – військового і громадського діяча, генерал-хорунжого Армії УНР Михайла Миколайовича Крата, фахівці Гадяцької  публічної  бібліотеки  імені Лесі Українки підготували  біографічну довідку.

Михайло Миколайович Крат  походить з української старшини гадяцького полку. Предки його були бунчуковими та значковими товаришами, а один із предків був сотником.

 Михайло Миколайович Крат народився 6 серпня 1892 року в Гадячі у родині військовослужбовця.  Син продовжив батьків шлях, одержавши військову освіту в Сумському і Петербурзькому кадетських корпусах. У Першу світову війну Михайло воював у складі 93-го піхотного Іркутського полку, зазнавши чотирьох поранень та зрісши по службі за 2 роки від підпоручика до полковника.

     В українському війську з 1917 року, заступник начальника оперативного відділу Київського військового округу, член українського генерального військового штабу, заступник командира Запорізької дивізії, командир 8-го Чорноморського полку 3-ї Залізної стрілецької дивізії, на більшовицькому і денікінському фронтах. Генерал Крат на чолі 8-го піхотного Чорноморського полку розгромив на Поділлі денікінський полк і захопив у полон 600 московських вояків. З квітня 1918 року – помічник Гадяцької земської управи. З 16 січня 1919 року – начальник Республіканської дивізії Дієвої Армії УНР.

      Влітку і восени 1920 року — заступник командира Окремого кінно-гірського дивізіону О. Алмазова в боях на більшовицькому фронті. У листопаді був інтернований у Польщі й у складі дивізіону перебував у таборі на Лобзові (передмістя Кракова) та в с.Броновицях.  Разом з інтернованою армії УНР генерал Крат перебував у Польщі аж до вибуху Другої світової війни. У Другій світовій війні –  командир 1-ї дивізії УНА, яка здалася в полон британській армії на півдні Австрії та Балканах, від 1945 до 1948 року – у таборі військовополонених в Італії. Завдяки його зусиллям у таборі діяли українські культурно-освітні заклади: театр, гімназія, хор, художні майстерні, а також спортивний клуб. 1950 року українським воякам дозволено покинути табори, Михайло Крат став автором мемуарів, з генералом О. Вишнівським видали історію 3-ї Залізної дивізії УНР. Звільнившись із полону, впродовж 1948–1950 рр. він працював бухгалтером Генерального Церковного Управління у Великобританії, а в грудні 1951 року перебрався до США. Мешкав у Детройті, де до 1959 року працював на фабриці. Був одним із директорів кредитної спілки «Самопоміч», активним членом парафіяльної ради української парафії св. Покрови, брав жваву участь у громадському житті, займався літературною та видавничою діяльністю.

Михайло Крат був удостоєний численних нагород : нагороди Королівства Сербія – Ордена Зірки Карагеоргія ІV-го ступеня з мечами, та нагород Української Народної Республіки – Залізного Хреста «За Зимовий похід і бої», Хреста Симона Петлюри, Воєнного хреста УНР, польським орденом «Віртуті мілітарі».

Михайло Миколайович Крат помер 8 серпня 1979 року  в Детройті, похований на українському православному цвинтарі святого Андрія в Саут-Браунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.

Як писав Святіший Патріарх Мстислав, він «на протязі всього свого життя був відданим і офірним сином Української Православної Церкви».  Любив Україну і не любив вислову «визвольні змагання», надаючи перевагу слову «боротьба». Михайло Крат казав, що змагання притаманні спорту, а в боротьбі ллється кров і жертвується молоде життя за велику, світлу ідею – за волю України. А ще він із гіркотою відзначав, що «зрештою навіть найближчі мені мало знають про моє минуле».  Ось тому Михайло Крат залишив спогади про своє життя – про події, які сам пережив, які згодом були  упорядковані та підготовані до друку дочкою – Ніною Крат -Черняк та онукою – Ганею Черняк  вже під Добрим доповненням до спогадів і статей генерала є опінії і посмертні згадки його сучасників, які зустрічалися з ним у воєнних обставинах, в британському полоні, чи на еміграції.

Книга «Козацькому роду нема переводу» зацікавить як дослідників  новітньої історії України так і всіх небайдужих до особи нашого земляка, генерала  Михайла Крата. Більш докладно з цим виданням можна ознайомитися у стінах нашої книгозбірні.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар