четвер, 30 березня 2023 р.

АПОСТОЛ САМОСТІЙНОСТІ

 


31 березня цього року виповнюється 150 років від дня народження Миколи Міхновського.

Микола Міхновський  - уроджениць Полтавщини,нащадок старовинного козацького роду,  громадський  та політичний  діяч, учасник боротьби за незалежність України в XX столітті, основоположник українського самостійницького руху й ідеолог української державної незалежності, автор програмного документу Браства тарасівців «Креда молодого українця» та брошури «Самостійної України».

10 заповідей Міхновського:

-«Єдина й неподільна від Карпат і до Кавказу самостійна, вільна Українська Демократична Республіка — це національний всеукраїнський ідеал. Нехай кожна українська дитина тямить, що вона народилася на світ на те, щоб здійснити цей ідеал.

-Усі люди — твої брати, але москалі, ляхи та жиди — вороги нашого народу, доки вони панують над нами й визискують нас.

-Україна для українців. Отже, проганяй звідусіль з України чужинців-гнобителів.

-Усюди й завжди вживай українську мову. Нехай ані дружина твоя, ані діти не дають поганити твоєї господи чужинцям-гнобителям.

-Шануй діячів рідного краю, ненавидь його ворогів, зневажай перевертнів-відступників, і добре буде твоєму народові й тобі.

-Не вбивай Україну своєю байдужістю до всенародних інтересів.

-Не стань ренегатом-відступником.

-Не обдирай власного народу, працюючи на ворогів України.

-Допомагай своєму землякові поперед усіх.

-Не бери собі дружину з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами; не приятелюй з ворогами нашого народу, бо це додає їм сили й відваги; не підтримуй гнобителів наших, бо зрадником станеш».

Ці заповіді були звернені до третьої генерації української інтелігенції, яка, на думку М. Міхновського, мала заснувати нову, самостійну Україну. Бо, за його теорією, перше покоління української інтелігенції служило Польщі, а друге — Росії.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар