понеділок, 11 вересня 2023 р.

80-та РІЧНИЦЯ ВИГНАННЯ ОКУПАНТІВ З ГАДЯЧА

 


Сьогодні, 11 вересня, гадячани відзначають День міста.  Саме 11 вересня 1943 року після жорстоких запеклих вуличних сутичок воїни 47-ї армії звільнили Гадяч від окупантів.

27 вересня 1941 року нацистські окупанти ввійшли в Гадяч.  Майже два роки загарбники руйнували, грабували місто. Вони знищили виробничі і житлові приміщення, педагогічний технікум і медичну школу зайняли під казарми, середню школу № 2 перетворили на катівню поліції, у поліклініці влаштували комендатуру, в дитячих яслах — жандармерію. П'ять тисяч жителів району було примусово відправлено на роботу до Німеччини. Також свідком подій тієї страшної війни став Гончарний яр на околицях Гадяча. Нині це німий свідок масових розстрілів партизан та підпільників, євреїв.

Згадати про захист свого міста від окупантів гадячанам довелося 24 лютого 2022 року, коли на нашу землю сунула кантемирівська танкова дивізія. Та мешканці самоорганізувалися і за підтримки ЗСУ дали гідну відсіч окупантам. Зараз, в умовах повномаштабного вторгнення рф в Україну, кожен на своєму місці робить все можливе, а іноді, і не можливе для нашої ПЕРЕМОГИ.

З ДНЕМ МІСТА ГАДЯЧАНИ!

Дякуємо захисникам і захисницям!

Низький уклін усім, хто боронить наше життя, нашу землю і небо!

Віримо в ЗСУ!

Світла пам'ять та безмежна шана захисникам.

Герої не вмирають, тільки поруч йти перестають.

 Не забудемо! Не пробачимо!



 

Немає коментарів:

Дописати коментар