неділя, 25 грудня 2022 р.

БОРЕЦЬ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

 


До 130-річчя з дня народження Степана Лазуренка (1892-1969), уродженця Гадяча, військового діяча, полковника Армії УНР, учасника боротьби за незалежність України у XX столітті фахівці КЗ «Гадяцька публічна біліотека імені Лесі Українки» підготували історичний екскурс «Учитель, який взяв до рук зброю».

Про Степана Лазуренка у Гадячі знають хіба кілька містян. Ця людина колись стояла у витоків українського війська та брала активну участь в Українській революції. Степан Савич народився у Гадячі 28 грудня 1892 року. Відомо, що він походив із козацької родини. Закінчив Гадяцьку гімназію та деякий час навчався на учительських курсах губернського земства в Полтаві.

Саме Стапан Лазуренко понад 105 років тому стояв біля витоків українських збройних сил. Нині ворог той самий, що і в часи Степана Лазуренка-росія. Тоді ленінська і денікінська, тепер-путінська. Незмінна і мета агресора-вбити нашу державність, асимілювати українців як націю. Поразка УНР-це урок історії для нас. Важливий збройний фронт, але так само і культурний та історичний. Адже відновлення і плекання національної памяті про борців за незалежність усіх поколінь-від УНР до сучасних ЗСУ-це так само наша зброя.

І те, що у гадячанин був одним із тих, хто будував УНР це багато чого важить. Адже армія — це наріжний камінь держави. І ми мали свою державу вже сто років тому.




Немає коментарів:

Дописати коментар