четвер, 26 січня 2023 р.

«ІСТОРІЇ Ж БО ПИШУТЬ НА СТОЛІ. МИ Ж ПИШЕМО КРОВ'Ю НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ» (Ліна Костенко)

 


29 січня виповнюється 105 років від бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами.

У певний момент більшовики побачили, що на полтавському напрямку їм чинять дуже потужний спротив, і перейшли на колію "Київ-Москва", опинившись в Бахмачі. Там розпочалися сутички й 29 січня стикнулися вже в Крутах. На залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії.

    Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні розібравши  залізницю і давши потужний опір військам більшовиків,  що дало змогу укласти Берестейський мирний договір (Брест-Литовський мирний договір).

 До річниці бою під Крутами фахівці КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки»  провели патріотичну годину «Крути. Бій за майбутнє» для підоблікових Миргородського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації». Присутні переглянули відеоролик «Бій під Крутами» та обговорили паралелі боротьби за незалежність України.

Навіть з огляду на віддаленість події пам’ять полеглих під Крутами не втрачає значимості і сьогодні. Більш того, з роками переосмислюється важливість бою. Яскравим підтвердженням цього є  вихід у прокат повнометражного  фільму «Крути 1918», сюжет якого збудовано на реальних подіях.

   Знову триває війна з росією, майже щодня на сході країни гинуть українські військові, зведення з фронту стали нашою страшною буденністю.


В цих умовах трагедія Крут сприймається не як щось далеке з минулого століття, а як майже сучасна історія.







Немає коментарів:

Дописати коментар