субота, 15 липня 2023 р.

РЕКВІЄМ ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ

 

 

 

     До 115-річниці із дня народження Василя Барки у Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки підготовлено  виставку однієї книги. Роман «Жовтий князь» — перший у світовій літературі професійний прозовий твір, присвячений голодомору 1932-1933 років.
     
В основу твору покладено особисті спогади письменника про перебіг геноциду українців 1932-1933 років, організований урядом СРСР. Василь Барка протягом двадцяти п’яти років збирав спогади очевидців голодомору, що дало йому підґрунтя для широких літературних узагальнень.
    Жовтий колір — це уособлення диявольської сили, що опанувала Україною і перетворила її на царство смерті. Панування «жовтого князя» призводить до цілковитої руйнації усталеного селянського світу.
З вражаючою силою і правдивістю автор показує, як українська земля, що завжди несла радість і життя хліборобові, перетворюється на цвинтар.
Автор не моралізує, не дає буквальних відповідей — він просто описує події, примушуючи читача думати самостійно. Василя Барку хвилює питання: чому Україну спіткало таке страшне лихо?







Немає коментарів:

Дописати коментар