понеділок, 10 липня 2023 р.

 

11 липня виповнюється 55 років українському письменнику, журналісту, головному редактору кількох часописів –  Положію Євгену Вікторовичу.

До цієї дати фахівці КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» підготували бібліографічно – рекомендаційний огляд за літературно-художнім виданням Євгена Положія «Іловайськ»

Кілька слів про автора. Євген Вікторович народився в селищі Терни на Сумщині. Його батько український письменник та сценарист Віктор Положій. Перші чотири роки свого життя Євген провів у Тернах. Його батьки розлучилися, і він жив у бабусі з дідусем. У чотири роки Євген переїхав до інших бабусі й дідуся в місто Курськ. На новому місці у малого Євгена відбувся «лінгвістичний шок», оскільки до того він ніколи в житті не чув російської мови. З п'яти років він мешкав в Сумах. У школі полюбляв гуманітарні предмети й фізкультуру.                                                                                                                                                     Вищу освіту здобув у Сумському педагогічному університеті імені А. С. Макаренка за спеціальністю «російська мова та література». Був журналістом у багатьох періодичних виданнях. Закінчив школи IREX U-Media: головних редакторів, газетних менеджерів, бізнес-тренерів для мас-медіа. Працював головним редактором сумських видань «Уік-енд» та «Тєлєнєдєля-Суми», радіостанції «Всесвіт». Був автором та ведучим кількох інформаційно-розважальних програм на ТРК «Відікон». У 1997 році програма «Світ/Sweet» стала переможцем міжнародного фестивалю «Надія» (Ялта). На студії «Монолог» як режисер створив відеокліп групи «Майа» (лауреат всеукраїнського конкурсу «Срібні хвилі»,1998 р., Харків).                                                                                         З грудня 1998 р. по теперішній час — головний редактор сумської суспільно-політичної газети «Панорама» (неодноразовий переможець та лауреат всеукраїнських конкурсів з журналістики, маркетингу та дизайну).                                                                                                                   «Іловайськ» –  розповіді справжніх людей, видавництва «Фоліо» м. Харків. Про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, бійців тероборони, всіх, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», який став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході.                                            

Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.                                              Автор почув історії близько сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. Тим не менше просимо вважати всі збіги імен, прізвищ та позивних випадковими говорить автор.                                                                            Книга вийшла у річницю подій, що відбулися в серпні 2014 року під час українсько – російської війни на сході України. Один рік – занадто короткий термін. Щоб достименно розібратися в причинах «Іловайського котла».                                            Однак 365 днів достатньо для того, щоб записати та переказати історії солдат і офіцерів, що вижили в «Іловайському котлі». Та ще більше страшних та героїчних історій не потрапили ані в медіа, ані в книгу – трагедію і біль тих днів не можливо вмістити в жоден роман.   

Немає коментарів:

Дописати коментар