четвер, 17 серпня 2023 р.

«ОЙ ЖНИСЯ, ЗАГОНЕ, ЖНИСЯ…»

   У Гадяцькій публічній бібліотеці ім. Лесі Українки відбулося чергове засідання клубу «Панянка +» - свято жнив: «Хліб годувальник, святиня людська».

   У затишній атмосфері читальної зали присутні дізналися про жниварські традиції українського народу.  Їх органічний зміст співзвучний і нашому часові, адже завжди жнива були, є і будуть найбільшою святістю, бо уособлюють в собі не тільки матеріальні статки, а й духовну потребу.
    Хліб – це незамінне, основне, головне. Хліб має бути на столі навіть тоді, коли нічого іншого немає. Простий. Справжній. Знайомий на смак і запах, нагадуючи нам про поле, дощ, сонце, працю та милість Божу. Ми настільки звикли до хліба, що припинили цінувати. Приївся. Та настала лиха година, коли пророче зазвучали слова Бориса Олійника: «Істинно, люди: живемо не хлібом єдиним. Істинно так…, коли маємо хліб на столі».

 Хліб у час війни для всіх українців набув особливого значення та ставлення. Якщо колись це був звичайний буханець, то тепер він став справжнім символом і надією на виживання.

  Завершилось дійство спілкуванням та чаюванням з духмяною випічкою: пишним короваєм, рулетами з маком, корицею та іншими смаколиками.












  Завершилось дійство спілкуванням та чаюванням з духмяною випічкою: пишним короваєм, рулетами з маком, корицею та іншими смаколиками.

Немає коментарів:

Дописати коментар