середу, 6 грудня 2023 р.

ЛИЦАРІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ


6 грудня 1991 року Верховна рада ухвалила закон "Про Збройні сили України". ЗСУ є ровесниками незалежності країни й цього року відзначають 32 річницю. За Конституцією армія відповідає за оборону країни, захист її територіальної цілісності, суверенітету й недоторканності. В ЗСУ виділяють три основні види: Сухопутні війська, Повітряні сили та Військово-морські сили. Також є окремі роди військ ЗСУ: Десантно-штурмові, Війська зв'язку та кібербезпеки, Сили спецоперацій, Сили територіальної оборони, Медичні сили, Сили підтримки й Сили логістики. Кожен із видів ЗСУ має свій професійний святковий день, але 6 грудня об’єднує всіх військовослужбовців України.
З нагоди відзначення Дня Збройних Сил України фахівці КЗ «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» підготували військово - патріотичний дайджест «Ми щит і меч твій, Україно».
Сучасні захисники продовжують традиції дружинників Русі, козаків війська Запорозького та інших військових формацій різних епох. В роки Першої світової війни діяли легіони Українських січових стрільців. 1917 року була створена армія Української Народної Республіки. Після падіння Російської імперії на українських землях діяли формування Вільного козацтва, Української Повстанської та Української Галицької армій.
Українська армія почала перевтілюватися та оновлюватися. У 2022 році Збройні сили України зіткнулися з війною, масштабів якої світ не переживав із часів Другої світової. За вісім років російської агресії українська армія вже довела свою здатність обороняти країну від сильнішого противника, а після 24 лютого на полі бою почала застосовували західні практики, опановувати нову зброю й продовжувати навчатися. У 2015-му для військових розробили нові кашкети, стилізовані під історичні "мазепинки". Подібні головні убори з V-подібним розрізом спереду, що наслідував гетьманські шапки, в XVII столітті носили козаки, а під час Першої світової війни — Українські січові стрільці. Також запровадили новий малюнок камуфляжу — піксель, новий крій однострою та знаки розрізнення. Як і у воїнів Армії УНР, у сучасних захисників України на рукавах — тризуб. Десантники й морські піхотинці відмовились від радянської традиції блакитних та чорних беретів. Натомість одягнули берети кольорів марун та морської хвилі.
Наймолодшим родом сил сучасних ЗСУ стали Сили територіальної оборони. Точкою відліку для них, відповідно до закону "Про основи національного спротиву", стало 1 січня 2022 року. Передбачалось, що в мирний час у ТрО служитимуть 10 тисяч, а в особливий період, за рахунок резерву, — понад 130 тисяч військовослужбовців. Втім, уже за перший тиждень повномасштабної війни лави ТрО поповнили понад 100 тисяч добровольців. Вони прийняли бій у Київській, Чернігівській та Сумській областях, а згодом брали участь й у їхньому звільненні. Брали участь у контрнаступі на Харківщині.
Українська армія – це армія вільних людей, що інтуїтивно відтворила свій архетип – козацьке військо Запорозьке. Це надзвичайно потужний архетип: козак – людина, що бере меч у разі потреби, а в мирний час глядить своє обійстя і обробляє поле, сіє й будує, але в момент загрози завжди має шаблюку під рукою.
ЗСУ стали інститутом, який користується найвищим рівнем довіри в Україні.
ВІРИМО В ЗСУ!
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!






Немає коментарів:

Дописати коментар