четвер, 7 грудня 2023 р.

ПОЛЬСЬКА ПОЛИЦЯ В УКРАЇНІ

 


   Гадяцька публічна бібліотека ім. Лесі Українки взяла участь у пілотному польсько-українському проєкті «Польська полиця в Україні», який ініціювали польське Міністерство культури та національної спадщини (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego) і Міністерство культури та інформаційної політики України, а втілив у життя Польський інститут книги (Instytut Książki) у співпраці з Українським інститутом книг.

   Проєкт був спрямований на поповнення фондів українських публічних бібліотек літературою та надав можливість українським читачам дізнатися більше про культуру та літературу Польщі. Книгозбірня отримала безкоштовно 20 примірників книг польських авторів в українському перекладі.

   Генрік Сенкевич – один з найпопулярніших польських письменників у світі. Він був першим серед польських літераторів лауреатом Нобелівської премії і одним із перших у світі. Завдяки участі у проєкті фонд поповнився книгами: «Вогнем і мечем», «Пан Володийовський», «Потоп» та «Quo vadis».

   Відомий польський репортер Вітольд Шабловський упродовж трьох років розшукував у Польщі та в Україні очевидців Волинської трагедії та їх нащадків. Розповіді про пережиті ними події 1943 року лягли в основу книги «Кулемети й вишні. Історії про добрих людей з Волині».

   У спогадах «На нелюдській землі» Юзеф Чапський описує один із найдраматичніших перідів свого життя, від 1939 до 1945 року, коли митцеві довелося зазнати совєтського полону й таборів, а відтак брати участь у організації Польської армії генерала Андерса, її евакуації на Близький Схід і битві при Монте-Кассіно.

  Книга  Лянцкоронської Кароліни «Воєнні спогади» - про людяність у нелюдських обставинах, про внутрішню силу й гідність і про те, що війна – це не тільки смерть, а й шалена любов до життя.

    Видатний польський письменник Станіслав Вінценз в 1939 році потрапив до енкаведистської вязниці. Чудом врятувавшись, став біженцем. Ці події автор описав у книзі спогадів «Діалоги з совєтами».

   У книзі  Гживачевського Томаша « Кордони мрій. Про невизнані республіки» -  тринадцять захопливих художніх репортажів із псевдореспублік затягують читача в чорні діри альтернативних, але водночас таких справжніх реальностей. Абхазія, Північна Осетія, Нагірний Карабах, Придністров’я, «ЛНР», «ДНР».

   Ришард Капусцінський -  найвидаваніший у світі польський автор, лауреат численних міжнародних премій у книзі «Імператор. Шахіншах»  відобразив дві революції у країнах Третього Світу – етіопську та іранську.

    Дукай Яцек « В краю невірних».  До книги увійшло вісім оповідань і повість у жанрі фантастики та альтернативної історії зі збірок автора, опублікованих у 2000 – 2017 роках.

     Оповідання Стефана Грабинського, що увійшли до збірки «Демон руху», включені до багатьох антологій світової фантастичної літератури. Автор порушує психологічні, філософські й метафізичні проблеми людського буття. 

    П’єса Герберта Збігнева «Печера філософів» - красиве інтертекстуальне плетиво, майстерно стилізоване під античну драму, через яке невпинно прозирає наше тривожне «тут і зараз»: несприйняття інакшості, несправедливі вироки, передчуття війни, «ті самі промови, пам’ятники, в’язниці – одне бескінечне свинство».

   Для наймолодших користувачів бібліотеки  рекомендуємо книги: Януш Корчак «Кайтусь Чарівник. Банкрутство малого Джека. Коли я знову стану малим»; Юстина Беднарек «Неймовірні пригоди Десятьох шкарпеток (чотирьох правих і шістьох лівих); Дорота Тераковська «Дочка чарівниць»; Катажина Ририх «Лопушане поле».






 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар